Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Zoete aardappel brownies

8 mrt, 2022

Zoete aardappel brownies

Ik ben een echte chocolade liefhebber en het liefst met meer dan 70% cacao. In chocola en chocoladekoekjes zitten veel kcal en verkeerde vettten en dit  heeft eigenlijk niet mijn voorkeur. Het liefst maak ik alles zelf.
Hieronder zal ik een recept  voor gezondere  brownies van o my pie met jullie delen.
Deze zoete aardappel brownies zijn glutenvrij, eivrij, vegan en vrij van geraffineerde suikers. Een heerlijke gezonder alternatief voor de gewone brownies, omdat ze minder suikers en allerlei chemische toevoegingen bevatten.

Wat heb je nodig voor deze zoete aardappel brownies?

  • 400 gr zoete aardappels
  • 70 gr amandelmeel
  • 40 gr glutenvrij havermeel
  • 150 gr ontpitte (bio) dadels
  • 2-4 eetl ahornsiroop (afhankelijk van hoe zoet jij je brownies wilt hebben)
  • 5 eetl cacao poeder
  • 2 eetl gesmolten kokosolie
  • 2 theel bakpoeder
  • snufje zout
  • 50 gr pure chcolade >70%  en 50 gr extra voor de toppping
  • 40 gr walnoten
  • vierkante bakvorm 18×18 cm of een rechthoekige bakvorm
  • bakpapier of bakspray
  • mengkom
  • staafmixer of keukenmachine

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier of spray de bakvorm in.
  2. Schil de zoete aardappelen en snijd deze in stukken of neem een zakje met kleine zoete aardappel blokjes. Kook de zoete aardappel in 10-15 minuten zacht. Giet het water af en laat de zoete aardappel uitlekken en afkoelen.
  3. Snijd de dadels in kleine stukjes en maal deze fijn in de keukenmachine of pureer ze met de staafmixer.
  4. Doe hetzelfde met de afgekoelde zoete aardappel.
  5. Schenk het beslag van de dadels en zoete aardappel in een mengkom en voeg het meel, de cacao, gesmolten kokosolie, ahornsiroop, bakpoeder, zout toe. Pureer alle ingredienten goed door elkaar tot alles met elkaar is vermengd.
  6. Hak de walnoten en de chocolade grof. Voeg deze toe en roer alles nog een keer door elkaar.
  7. Verdeel het brownie mengsel over de bodem van de bakvorm en bak de zoete aardappel brownie gaar in 30-35 minuten.
  8. Laat de brownie een half uurtje afkoelen.
  9. Verwarm daarna de chocolade au-bain-marie en doe deze over de afgekoelde brownie als topping.
  10. Laat de chocolade uitharden en snijd de brownie in stukken.

Je kunt de zoete aardappel brownies 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren, maar je kunt ze ook invriezen. Uitdelen kan ook. Succes gegarandeerd!

Wil je meer lekkere gezonde recepten? Neem hier dan eens een kijkje!

Eet smakelijk en geniet ervan!

 

Karin Keijzer

-Medische personal trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundige
-Voedingscoach

Glutenvrije gevulde speculaas

Glutenvrije gevulde speculaas

Het leven draait om balans, dus zeker met Sinterklaas raad ik je aan om heerlijk te genieten van een stukje glutenvrije gevulde speculaas. En ik gun mensen met een glutenallergie het allerlekkerste stukje speculaas,  i.p.v. die droge dingen uit de winkel, waar je...

Lees meer
Glutenvrij speculaas taartje

Glutenvrij speculaas taartje

Doe eens gek. Start je dag eens met een gezond, glutenvrij  speculaas taartje. Je kunt dit taartje namelijk zo maken dat je het ook lactose- of eivrij kunt maken en daardoor is het geschikt voor iedereen. Bij dit taartje kies ik voor Zonnatura appelstroop of bio...

Lees meer