Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Welke supplementen zou je moeten gebruiken?

24 mrt, 2023

Welke supplementen zou je elke dag moeten gebruiken?

Ik krijg heel vaak de vraag welke supplementen in neem. Ik gebruik supplementen van diverse topmerken, zoals van Vitakruid, Overload Worldwide en Vitals. Waarom? In deze supplementen zitten geen ongewenste toevoegingen zoals vulstoffen, lactose en diverse vormen van suiker zoals van de bekende Drogisterij merken. In dit geval is goedkoop duurkoop.
Ook zijn deze supplementen vrij van gluten, lactose, suiker, gist, kunstmatige kleurstoffen en conserveermiddelen. Dus geschikt voor iedereen.

Welke supplementen zou je moeten gebruiken? En waarom?

Ten eerste vind ik het heel erg belangrijk dat je heel erg gezond eet. Daarnaast is het over het algemeen al wel bekend dat er in onze bodem te weinig vitamines en mineralen overblijven om voldoende binnen te krijgen. Ook zorgt de bereidingswijze van ons voedsel ervoor dat er minder  vitaminen en mineralen overblijven om op te nemen in ons lichaam.
Ook is een supplementenadvies afhankelijk van je gezondheid. Mensen met een auto immuun ziekte gebruiken over het algemeen meer supplementen dan volkomen gezonde mensen.
Onderstaande supplementen zou ik iedereen willen adviseren om te gaan gebruiken.

Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke om elke dag te nemen. Deze vitamine ondersteunt je immuunsysteem (je weerstand) en heeft een antioxidantenfunctie en beschermt je lichaamscellen dus tegen schade. Het helpt bij de vorming van bindweefsel en helpt mee met de opname van ijzer.
Ik gebruik zelf de gebufferde vitamine C, omdat dit een goed opneembare vorm is. Het is vriendelijker voor je maag en darmen en geeft geen irritatie. Deze vitamine C is gekoppeld aan calcium/magnesium ascorbaat wat resulteert in een geschiktere vorm voor hoog gedoseerde vitamine C suppletie. Deze zogenoemde gebufferde vorm is door zijn mineraal gebonden structuur ontzuurt, waardoor het nutriënt vriendelijker is voor maag en darmen. Deze vitamine C wordt dus beter opgenomen vanwege de hogere biologische beschikbaarheid.

Omega 3

Omega 3 is een familie van de onverzadigde, essentiële vetzuren. De omega 3 vetzuren ALA, DHA en EPA zijn goed voor het hart, bloeddruk, en triglyceridenspiegel. De vetzuren kan je lichaam zelf niet (of nauwelijks) aanmaken en moet je dus uit voeding of suppletie te halen.

In onze Westerse leefstijl krijg je naar verhouding teveel omega 6 binnen. De verhouding is 1:20, terwijl de verhouding 1:3 aanbevolen wordt. Omega 3 staat ook wel bekend als de ontstekingsremmer en omega 6 als de ontstekingsbevorderaar.

Het advies is dan ook om 1 a 2x per week vette vis te eten om meer omega 3 binnen te krijgen. Voorbeelden van vette vis zijn: haring, makreel, Atlantische zalm, heilbot, bokking, sardines en forel.
Plantaardige vormen van omega 3 zijn: lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten(olie), sojaolie, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, spruitjes, walnoten, etc.

Ik vind deze vloeibare omega 3 van Vitakruid een hele goede. Daar zit dan ook gelijk Vitamine E en Vitamine D3 bij in. Heel handig. Maar ook deze Krill Olie van het Overload vind ik een hele goed. Ikzelf gebruik de laatste, omdat Krill olie net even wat beter opneembaar is en voor mij meer effect heeft op mijn lichaam. Voor degene, die vegan eten of milieubewuster kiezen voor een supplement, dan is deze vegan omega 3 algenolie  zeker een optie.

Vitamine D3

Vitamine D3 noemen we een in vet oplosbare vitamine, maar eigenlijk is het geen vitamine, maar een pro hormoon dat ons lichaam zelf kan aanmaken. Onze huid vangt de straling van de zon op en maakt daar vervolgens vitamine D van. Hierdoor heeft vitamine D ook de bijnaam van zonnevitamine.
Vitamine D3 ondersteunt het immuunsysteem, de botmineralisatie, het zenuwstelsel, de spieren en de cel differentiatie. Dus het zorgt voor normale tanden, stevige botten en de werking van je spieren.
Mensen met een donkere huiskleur, ouderen of mensen, die veel binnen zitten hebben extra vitamine D3 nodig. Ik raad iedereen aan om in ieder geval in de herfst en in de winter vitamine D3 te gebruiken.

Ik gebruik zelf altijd de vloeibare vorm van vitamine D3, omdat het beter opgenomen wordt in je lichaam. Zorg dat je in je andere voeding genoeg K2 binnen krijgt, zodat de vitamine D3 op de goede plek terecht komt. K2 komt voor in vlees, eieren en zuivelproducten. Mocht je dit niet zoveel binnen krijgen dan adviseer ik je de vitamine D3 in combinatie met K2.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat je spieren, botten en hersenfunctie ondersteunt. Magnesium komt voor in o.a. bananen, spinazie, amandelen, volkoren brood, rauwe cacao en lijnzaad. Ons lichaam kan het magnesium in ons voedsel niet goed opnemen, waardoor suppletie aan te raden is.

Er zijn verschillende soorten magnesium nl: magnesiumtauraat, magnesiummalaat, magnesiumbisglynaat en magnesiumcitraat. Dit zijn de best opneembare vormen van magnesium.
Magnesium tauraat neem je voor een betere hersenfunctie. De B6 zorgt ervoor dat deze magnesium beter opgenomen wordt.
Magnesiummalaat neem je voor een goede spierfunctie en voor je energie.
Magnesiumbisglynaat neem je voor een goede mentale balans.
Magnesiumcitraat is een goede voor de spierfunctie.
Ikzelf gebruik meestal de magnesiummalaat, omdat ik veel sport.
Weet je niet zo goed welke vorm je moet kiezen. Vraag mij om advies en anders kun je ook een gecombineerd magnesiumcomplex nemen. Zo heb je van alles wat.
Zink

Zink is goed voor je weerstand en goed voor je huid.
Ik gebruik deze. Door koper toe te voegen wordt de zink beter opgenomen.

Vitamine C, Omega 3, D3, Magnesium en zink is een mooie weerstandsformule en een mooie aanvulling op je dagelijks voedingspatroon.

Naast personal training, natuurvoedingsadvies geef ik ook suppletie advies. Heb je vragen over training, voeding en suppletie stuur mij dan even een berichtje.

Wil je zelf suppletie bestellen bij de Vitakruid,  dan krijg je via mij 10% korting met de
kortingscode: Keijzer10.

Voor meer interessante blogs over voeding, leefstijl, suppletie en sport kijk hier.

groetjes,

Karin Keijzer Personal TrainingKarin Keijzer
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundige
-Natuurvoedingscoach en darmtherapeut
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach
-Acceptance Commitment therapie Coach

 

 

Koolraap, zoete aardappel met garnalen

Koolraap, zoete aardappel met garnalen

Koolraap, zoet aardappel en garnalen is een recept wat heel erg snel klaar is en binnen 5 minuten op je bord ligt. Maar bovendien is het heel gezond en je eet eens een keer wat anders. Koolraap bevat enorm veel, vitamine C, vezels en dus is heel erg goed voor je...

Lees meer
AIP Brownies

AIP Brownies

AIP Pompoen brownies The best pompoen brownies in town! En een stuk gezonder dan de varianten uit de winkel. Deze is namelijk gemaakt van pompoen en is vrij van gluten, melk, ei en ongeraffineerde suikers en bevat veel vezels en vitaminen. En... deze brownie is ook...

Lees meer
Rijstnoedels met koolraap en garnalen

Rijstnoedels met koolraap en garnalen

Rijstnoedels met koolraap en garnalen is een recept wat heel erg snel klaar is en binnen 5 minuten op je bord ligt. Maar bovendien is het heel gezond en je eet eens een keer wat anders. Koolraap bevat enorm veel, vitamine C, vezels en dus is heel erg goed voor je...

Lees meer