Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Wat is nou eigenlijk het AIP?

28 mrt, 2022

Wat is AIP?

AIP staat voor auto immuun protocol. Dit dieet is specifiek gemaakt voor  mensen die auto immuun klachten hebben, zoals bijvoorbeeld hashimo(schildklier) graves (schildklier), reuma, jicht, psoriasis, ziekte van crohn, MS, diabetes type 1, Colitus ulcerosa, Sarcoidose, Bechterew, Coeliaki en wat ze denken ook voor fybromyalgie. Het AIP is een eliminatie, provocatie dieet.

Misschien vraag je je af wat al die ziektes met elkaar te maken hebben,omdat ze zich op andere plekken uiten en verschillende klachten kunnen geven.
Maar ze hebben een ding gemeen: een imuunsysteem die niet werkt zoals het zou moeten werken. De basis voor deze auto-immuunziekten ligt vaak in de darmen.

Hoe ontstaat een auto immuun ziekte?

Bij een auto immuun reactie gaat er iets fout in de afweer. Het immuunsysteem reageert hevig en valt de eigen lichaamscellen aan. Bij veel auto immuunziekten maakt het lichaams specifieke antistoffen aan. Bij bijvoorbeeld de ziekte van Hashimoto (traag werkende schildklier) noem je dit anti-tpo.

Een auto immuunklacht kan ontstaan doordat het erfelijk bepaald is, langdurige chronische stress, ziekten, een bevalling, voedingsintoleranties  of darmproblemen (lekkende darm).  Langdurig ongezond eten en leven kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem te actief wordt, waardoor je klachten gaat ontwikkelen of verergeren. Je darmflora raakt uit balans en dit kan bijdragen aan een overactief immuunsysteem, dus auto-immuunziekten.

Wie lopen er meer kans op een auto-immuunziekte?
  • Auto-immuunziekten komen vooral bij volwassenen voor en minder vaak bij kinderen en ouderen.
  • Mensen met auto-immuunziekten in de familie hebben een verhoogde kans om zelf ook een auto-immuunziekte te gaan ontwikkelen.
  • Vrouwen lopen een hogere risico op een auto immuun ziekte. Dit heeft te maken met het hormoon oestrogeen wat vaker voor ontstekingen zorgt.
    Voor vrouwen is het erg belangrijk om naast gezond eten ook 1 a 2x per week krachttraining te gaan doen om het vetpercentage naar beneden te krijgen, om een betere balans tussen het hormoon oestrogeen en progesteron te krijgen.
Wat kan ik doen?

Door gezonder te eten of om te kijken welke voedingsintoleranties je hebt  en dus je voeding en leefstijl aan te passen kun je minder klachten krijgen en je auto immuunziekte kan zelfs in remissie gaan. Dat hangt  natuurlijk wel vanaf hoe lang je deze auto-immuunziekte al hebt om nog in remissie te kunnen gaan.

Gezond eten, persoonlijk gericht op jouw situatie, is dus heel erg belangrijk om je darmflora te verbeteren, zodat je niet nog een auto-immuunsysteem ziekte gaat ontwikkelen.

Hoe werkt het AIP dieet?

Het AIP is een eliminatie diet. Dit betekent dat bepaalde voedingsmiddelen, die reacties zouden kunnen geven in de darm en du seen ontsteking kunnen veroorzaken, een tijd vermeden moeten worden. De eliminatie periode duurt minstens een maand. Twee of 3 maanden geven vaak een beter resultaat.

Je snapt nu dat auto-immuunziekten ontstekingsziekten zijn en dat voeding een enorm veel invloed heeft op die ontstekingsgraad. Een anti-ontstekingsdieet kan dus tot hele mooie resultaten leiden.

Als je darmen niet goed werken, kun je de voedingsstoffen ook niet goed opnemen met vermoeidheid en tekorten tot gevolg. Doordat het immuunsysteem erg overactief is kost dat erg veel energie.

Lekkende darm

Mensen met een auto-immuunziekte hebben vaak een ‘lekke darm’. Bij een lekke darm komen er gaatjes in je darmwand, waardoor veel bacterieen, gifstoffen, parasieten en voedselmoleculen in je bloed terecht komen, die daar niet horen. Je immuunsysteem gaat hierdoor overuren maken, want deze wil die indringers uit je lichaams hebben.  Naast auto-immuunziektes kun je ook last krijgen van hardnekkig overgewicht , depressies en stemmingswisselingen en wat al niet meer.

Het AIP-dieet zorgt ervoor, dat je immuunsysteem tot rust komt en dat je darm kan herstellen. Klachten kunnen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Wat eet je wel?

Het AIP dieet bestaat uit pure en onbewerkte voedingsstoffen en bestaat uit voornamelijk veel groenten, fruit, vlees, vis, zeevruchten, kruiden en zout en een beperkte hoeveelheid natuurlijke zoetstoffen. Deze voeding zit boordevol goede eiwitten, koolhydraten en vetten.Het is even zoeken hoe je moet koken, maar gelukkig kan ik je met al best veel recepten op weg helpen.
Omega 3 vetzuren zijn erg belangrijk om als supplement erbij te nemen, omdat deze onstekingsremmend werken. In de AIP-leefstijl is er voldoende aandacht voor omega 3.

Calorieen tellen hoeft niet! Je eet gewoon waar je zin in hebt. Het enige waar je rekening mee houdt is de hoeveelheid zoetstoffen. Gebruik ze niet te veel, want deze zorgen voor ontstekingen in je lichaams en dus vergergering van jouw klachten. Varieer zoveel mogelijk met kleur op je bord om zoveel mogelijk voedings met specifieke gezondheidseigenschappen binnen te krijgen. Eet ook vooral veel groente.

Wil je meer weten over het het AIP-dieet werkt, recepten, voedingssupplementen in combinatie met een op maat gemaakte training? Aarzel dan niet om vrijblijvend met mij contact op te nemen.

Lees mijn blog over intermittent fasting ook eens. Samen op weg naar klachtenvermindering!

 

Groetjes,

groetjes,
Karin Keijzer

-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundige
-Natuur voedingscoach
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach

Glutenvrij broodje met pesto en avocado

Glutenvrij broodje met pesto en avocado

Glutenvrij broodje met pesto en avocado  Op zoek naar een manier om meer groenten binnen te krijgen? Combineer dan een avocado met een glutenvrij broodje, pesto en wat sla. Dan heb je een puur plantaardige maaltijd. Een pesto bevat wel veel calorieën, dus gebruik er...

Lees meer
Is brandnetelthee gezond?

Is brandnetelthee gezond?

Is brandnetelthee gezond? Brandnetelthee? Als we aan brandnetels denken, denken we alleen maar aan die vervelende prikblaadjes waar je flink last van kunt hebben. Maar wist je dat brandnetelthee ook heel gezond is? Hieronder ga ik je daar meer over vertellen. Ik...

Lees meer