Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Wat doet collageen met je lichaam?

15 feb, 2023
Wat is collageen? En wat doet het supplement collageen met je lichaam?

30% van de totale eiwitten van ons lichaam bestaat uit collageen. Collageen vind je in de huid, botten, pezen en bloedvaten. Collageen zorgt voor stevigheid. We maken collageen zelf aan, maar vanaf ons 25e levensjaar neemt de aanmaak structureel af. Hierdoor wordt de elasticiteit van de huid minder en ontstaan er fijne lijntjes en rimpels. Een collageensupplement kan dan ondersteuning bieden.

Plantaardige bronnen

Plantaardige bronnen van collageen zijn: frambozen, blauwe bessen, bananen, paprika, rijpe tomaten, witte kool, brandnetel, guave, chilipeper, avocado, kiwi, watermeloen  e.a. groente, fruit, kruiden of planten.

Soorten collageen

Er zijn verschillende 28 verschillende soorten collageen, de 3 bekendste zijn:

  1. Type 1 vind je in de huid, pezen en ligamenten.
  2. Type 2 vind je in het kraakbeen.
  3. Type 3 vind je in de huid en bloedvaten.
Synergie

Met zink, vitamine C, vitamine D heeft collageen een goede synergie. Dit betekent dat ze goed met elkaar samenwerken en elkaar versterken. Vitamine C zorgt ervoor dat collageen beter wordt opgenomen.

Zink zorgt voor het opbouwen van de lichaamseiwitten en voedt de huid.
Vitamine C zorgt voor vorming collageen, voor de samenstelling van sterke botten, het behoud van sterke tanden en tandvlees en voor een gunstige werking van de bloedvaten. Vitamine C heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
Ook is vitamine C is een antioxidant die een bijdrage levert aan het wegvangen van vrije radicalen en daarmee gezonde cellen en weefsels helpt beschermen. Vitamine C is daarnaast ook belangrijk voor het energiemetabolisme en ondersteunt de vermindering van vermoeidheid en moeheid.
Vitamine D is o.a. goed voor: het calciumgehalte in het bloed, het skelet, de opname van calcium, het celdelingsproces, de weerstand, het gebit en de spieren. Vitamine D verhoogt de calciumopname in de botten.

Wat is het effect van collageen?

Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de huid stevig en elastisch blijft (door samen te werken met elastine), dus minder lijntjes in bijvoorbeeld het gezicht en een strakkere huid. Dit vraagt naast het gebruik van collageen ook om een gezonde voedingskeuze en om meer te bewegen. Alleen met een supplement kom je er niet. Collageen houdt de spieren en gewrichten ook soepel.
Collageen helpt ook bij het herstel als je een spier- en peesblessures opgelopen hebt.

Mijn eigen ervaring

Mijn ervaring met collageen is dat het een mooie ondersteuning is voor de opbouw van spieren. Ik gebruik het na een krachttraining i.p.v. een eiwitshake of net voor het slapen gaan. Ik merk ook dat mijn darmen beter functioneren en dat ik beter slaap.

Als extra service heb ik nu een actiecode. Met deze actiecode: Keijzer10 kun je bij Vitakruid zelf je supplementen bestellen met 10% korting.

Heb je vragen over gezonde voeding en /of over het gebruik van collageen of andere supplementen? Neem dan even contact met me op. Naast personal training, geef ik ook losse voeding consulten en/of coaching daarbij.

 

Groetjes,

Karin Keijzer Personal TrainingKarin Keijzer
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundige
-Natuurvoedingscoach
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach
-Acceptance Commitment therapie Coach

Spitskool met nasigroenten en kip

Spitskool met nasigroenten en kip

Spitskool met nasigroenten en kip Spitskool met nasigroenten en kip is een heel makkelijk, maar zeker ook een gezond recept om te maken. Als je er een vegan variant van wilt maken, dan kun je de kip vervangen door bijvoorbeeld cashewnoten om zo toch genoeg eiwitten...

Lees meer
Wat is een lekkende darm?

Wat is een lekkende darm?

Wat is een lekkende darm? Wanneer je buik klachten ervaart kom je vaak de termen PDS tegen, maar ook de term lekkende darm. Over het laatste gaat deze blog. Wat is een lekkende darm? Hoe kom je aan een lekkende darm? En wat kun je eraan doen als je er last van hebt?...

Lees meer
Bloemkoolrijst met jackfruit en pindasaus

Bloemkoolrijst met jackfruit en pindasaus

Bloemkoolrijst met jackfruit en pindasaus Kook eens een bloemkoolrijst met jackfruit. Jackfruit is een Aziatische vrucht en heerlijk om direct uit de vrucht te eten, maar ook om te verwerken in warme gerechten. Rauwe jackfruit smaakt naar ananas, appel en mango....

Lees meer