Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Sporten in de vrieskou

14 dec, 2022

Sporten in de vrieskou. Veel mensen vinden dat lastig. Het is een gewoonte om lekker binnen te sporten en als je buiten sport, wat trek je dan aan? Krijg ik het dan niet koud? Worden mijn spieren niet stijf?
Iedereen reageer anders op vrieskou, maar je kunt een aantal voorzorgsmaatregelen toepassen om je toch prettig te voelen in de vrieskou.

Wat kun je doen om het niet koud te krijgen?

Het geheim om het niet koud te krijgen is om verschillende laagjes kleding over elkaar heen te dragen. Altijd 3 lagen. Je begint met een basislaag, bijvoorbeeld thermo ondergoed of een  thermo t-shirt of thermo legging. Daar overheen kun je een thermoshirt met lange mouwen doen. Als derde laag een fleecetrui of vest.
Is het heel erg koud, kun je daar nog een windjack of een extra trainingsjack en softshelljas overheen doen. Over de thermo legging kun je een trainingsbroek doen. Zorg dat je voeten warm zijn. Als je synthetische sokken en sportsokken of wandelsokken over elkaar aantrekt heb je geen koude voeten. Pak een hoofdband of een muts voor je hoofd. Voor je handen kun je ook meerdere laagjes handschoenen over elkaar heen trekken.
Beter te warm aangekleed, dan te koud. Heb je het toch te warm gekregen, dan trek je gewoon een laagje uit.
Als je je goed aankleed en je het goed warm hebt kun je gewoon lekker buiten in de vrieskou sporten, zonder dat je last krijgt van stijve spieren, waarvan je denkt last te kunnen krijgen, want dat is namelijk een fabeltje. Lees hier maar eens

Warming-up

Een warming-up is altijd belangrijk. maar bij koud weer is het extra belangrijk om een goede warming-up te doen, zodat je geen blessures oploopt.

Longen

Heb jij last van astma of kun jij slecht tegen de koude vochtige lucht? Trek dan eens een sjaal of een buff over je mond. Dan adem je warme lucht in en zo kun je beter ademhalen en heb je minder pijn aan je longen.

Blijf drinken

Drinken is altijd belangrijk. In de zomer pak je sneller je bidon om water te drinken in tegenstelling tot sporten in de kou. In de kou heeft je lichaam ook dorst, maar dat heb je zelf wat minder in de gaten. Koude lucht is droge lucht en deze kan weinig vocht vasthouden. Tijdens de kou verlies je makkelijker vocht als je een inspanning levert. Het zweet op je lichaam verdampt een stuk sneller. Dus ook in de kou goed blijven drinken.

Hogere verbranding in de kou

Tijdens het koude weer moet je lichaam harder aan het werk en dus verbrand je lichaam meer calorieën dan bij dezelfde training binnen. Houd daar rekening mee voor en na het sporten, zodat je voldoende energie hebt om te sporten en voor de rest van de dag. Eet voldoende.

Buitensporten

Eenmaal gewend aan het buitensporten, wil je nooit meer naar binnen. Tegen kou kun je kleden! En eenmaal binnen vind je het al snel veel te warm.
Ik vind het zelf heel erg fijn om buiten te sporten en dat is de reden, dat je mij altijd buiten aan het werk ziet. Ook is het veel beter voor je lichaam. Elke ochtend koud afdouchen heeft ook hetzelfde effect.

Zin om lekker buiten te komen sporten? Neem dan eens contact op voor een vrijblijvend intake gesprek.

 

groetjes,

Karin Keijzer Personal TrainingKarin Keijzer
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundige
-Natuurvoedingscoach
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach
-Acceptance Commitment Therapie coach

 

 

 

 

 

 

 

 

Koolraap, zoete aardappel met garnalen

Koolraap, zoete aardappel met garnalen

Koolraap, zoet aardappel en garnalen is een recept wat heel erg snel klaar is en binnen 5 minuten op je bord ligt. Maar bovendien is het heel gezond en je eet eens een keer wat anders. Koolraap bevat enorm veel, vitamine C, vezels en dus is heel erg goed voor je...

Lees meer
AIP Brownies

AIP Brownies

AIP Pompoen brownies The best pompoen brownies in town! En een stuk gezonder dan de varianten uit de winkel. Deze is namelijk gemaakt van pompoen en is vrij van gluten, melk, ei en ongeraffineerde suikers en bevat veel vezels en vitaminen. En... deze brownie is ook...

Lees meer
Rijstnoedels met koolraap en garnalen

Rijstnoedels met koolraap en garnalen

Rijstnoedels met koolraap en garnalen is een recept wat heel erg snel klaar is en binnen 5 minuten op je bord ligt. Maar bovendien is het heel gezond en je eet eens een keer wat anders. Koolraap bevat enorm veel, vitamine C, vezels en dus is heel erg goed voor je...

Lees meer