Pompoen brownies
Ik ben een echte chocolade liefhebber, maar houd wel van gezond eten. In bewerkte koekjes e.a. snacks zitten palmvet, suikers en veel onnodige calorieën en dit heeft eigenlijk niet mijn voorkeur. Het liefst maak ik alles zelf.
Hieronder zal ik een recept voor gezondere pompoen brownies met jullie delen.
Een heerlijk gezonder alternatief voor gewone brownies. Deze pompoen brownies passen bij een vegan paleo leefstijl, omdat er geen gluten, eieren, lactose (melksuikers), caseïne (melkeiwit) en geraffineerde suikers inzitten
Wat heb je nodig voor deze zoete aardappel brownies?
- 400 gr fles pompoen
- 70 gr amandelmeel
- 40 gr glutenvrij havermeel
- 150 gr ontpitte (bio) dadels
- 2-4 eetl ahornsiroop (afhankelijk van hoe zoet jij je brownies wilt hebben)
- 5 eetl bio cacao poeder
- 2 eetl gesmolten kokosolie
- 2 theel bakpoeder
- snufje zout
- 50 gr pure chocolade >70% en 50 gr extra voor de topping
- 40 gr walnoten
Let bij pure chocolade >70% dat er geen melk of gluten inzitten. Soms staat er vegan op, maar vegan is niet per se glutenvrij! Dus kijk goed naar de ingrediëntenlijst.
Keukentools:
- vierkante bakvorm 18×18 cm of een rechthoekige bakvorm
- bakpapier of bakspray
- mengkom
- staafmixer of keukenmachine
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier of spray de bakvorm in.
- Schil de fles pompoen en snijd deze in stukken of neem een zakje met gesneden pompoen blokjes. Kook de flespompoen in 10-15 minuten zacht. Giet het water af en laat de pompoen uitlekken en afkoelen.
- Snijd de dadels in kleine stukjes en maal deze fijn in de keukenmachine of pureer ze met de staafmixer.
- Doe hetzelfde met de pompoen stukjes.
- Schenk het beslag van de dadels en pompoen in een mengkom en voeg het meel, de cacao, gesmolten kokosolie, ahornsiroop, bakpoeder, zout toe. Pureer alle ingrediënten goed door elkaar tot alles met elkaar is vermengd.
- Hak de walnoten en de chocolade grof. Voeg deze toe en roer alles nog een keer door elkaar.
- Verdeel het brownie mengsel over de bodem van de bakvorm en bak de pompoen brownie gaar in ongeveer 35 minuten.
- Laat de brownie een half uurtje afkoelen.
- Verwarm daarna de chocolade au-bain-marie en doe deze over de afgekoelde brownie als topping. Je kunt er evt. wat walnoten bovenop doen.
- Laat de chocolade uitharden en snijd de brownie in stukken.
- Eet smakelijk en geniet ervan!
Je kunt de pompoen brownies 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren, maar je kunt ze ook invriezen. Uitdelen kan ook. Succes gegarandeerd!
- Ik kreeg al een reactie: “Deze brownies zijn nog veel lekkerder dan gewone brownies.”
- En raad eens, mijn kinderen hadden ze ook al uit de koelkast gepakt: “Echt zoooo lekker.”
Laat je me het weten als je ze gemaakt hebt? Ik ben benieuwd.
Wil je meer lekkere gezonde recepten? Neem hier dan eens een kijkje!
Groetjes,
Karin Keijzer
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundig
-Natuurvoedingscoach
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach
-Acceptance Commitment Therapie coach