Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Pak je stress aan met een spijkermatje

17 nov, 2022

Laatst schreef ik een blog over stress en over stress en overprikkeling. Deze week is het de week van de stress. Tijd om een nieuwe blog te schrijven over stress en overprikkeling. Het is goed om het nog eens onder de aandacht te brengen, aangezien het een onderschat probleem is en heel veel mensen er last van hebben. In deze blog schijf ik een stuk over hoe je overprikkeling en stress aan kunt pakken met een spijkermatje of acupressuurmat. Voor andere ideeën lees mijn vorige blog eens.

Ik kocht een tijd geleden een spijkermatje en eigenlijk is hij achter de bank beland. Beetje zonde dat wel, want het spijkermatje heeft enorm veel voordelen.

Activatie parasympatisch zenuwstelsel

Het spijkermatje zorgt voor een goede lichamelijke en mentale ontspanning. Hierdoor kun je veel beter slapen, je hebt meer rust, meer energie en een sneller herstel van je lichaam, omdat het parasympatisch systeem wordt geactiveerd. Je krijgt een betere doorbloeding en je spieren gaan ontspannen.
Rugklachten, zere nek en schouders, stijve spieren, reumatische klachten, fibromyalgie klachten kunnen worden veroorzaakt door stress of trauma gerelateerde klachten. Dit kan ook iets zijn uit een ver verleden wat zich nu pas uit in lichamelijke klachten. Het matje kan ook gebruikt worden voor als je regelmatig migraine hebt, ADHD en autisme, weinig energie en frozen shoulder klachten, chronische klachten, etc.

Door regelmatig op een spijkermatje te gaan liggen kun je deze klachten aanzienlijk verminderen. Daarnaast zul je ook je voeding moeten aanpassen om de klachten onder controle te blijven houden en zul je meer of anders moeten gaan bewegen. Als je beter gaat slapen heeft dat ook een positief voordeel op je gezondheid. Als je alle punten aanpakt voel jij binnen afzienbare tijd een stuk beter.

Hoe bouw je het liggen op het spijkermatje op?

Bouw het liggen op een spijkermatje voorzichtig op. Luister altijd goed naar je lichaam (en niet alleen op het spijkermatje). Start eerst met een paar minuten, eventueel met een dun laagje kleding aan. Bouw dit op tot je ongeveer 10-20 minuten op een matje kunt liggen. Ben je een beetje gewend probeer het dan eens met de blote huid.

Ga voor het matje zitten en rol je langzaam af op je rug. Verdeel de druk gelijkmatig. Ik vind het persoonlijk heel fijn om mijn benen wat hoger op een andere stoel te leggen. Zo ligt je onderrug ook goed op het matje, terwijl je voor je bekken een ultieme ontspanning creëert.

Pak je ontspanning

Ervaar eens wat er in jouw lichaam gebeurd. In het begin  kan het best een beetje pijnlijk zijn. Stap er niet gelijk van af. Je lichaam maakt endorfine en oxytocine aan. Dat zijn twee gelukshormonen. Binnen een paar minuten neemt de ‘pijnprikkel’ af en voel je langzaam aan relaxter worden.

Probeer niet met andere dingen bezig te zijn als je op het spijkermatje ligt. Doe je ogen eens dicht en doe eens helemaal niets. Geen afleiding en prikkels van bijv. de televisie of een boekje. Focus je eens op een goede buik ademhaling.

Mijn ervaring

Mijn Flowee matje is weer achter de bank gehaald en ik lig er weer dagelijks een kwartiertje op.
Laatst was ik ziek, veel hoesten en daardoor een slechte ademhaling, weinig bewegen en zere spieren. Na 20 minuten op het spijkermatje te hebben gelegen, waren mijn klachten enorm verminderd en was ik van mijn rare kriebelhoestje af.

Ik heb deze blog niet geschreven om reclame te maken voor het Flowee matje, ik krijg er niet voor betaald, maar puur om te laten zien dat er nog meer opties zijn om je te ontdoen van stress of overprikkeling. Ik heb toevallig een Flowee matje thuis, maar je kunt ook gerust een ander merk uitproberen. Dat is aan jou.

Laat je me weten of dit voor je werkt? Ik hoor graag een positief verhaal terug.

Wil je wat extra begeleiding op het gebied van stress en burn-out coaching, natuurvoeding, ademhaling en/of bewegen? Stuur mij dan eens vrijblijvend een berichtje.

Mocht je nou zelf zo’n matje willen kopen. Ik heb een 5% kortingscode van Flowee voor je beschikbaar. Mocht je interesse hebben stuur mij dan even een mailtje of een berichtje dan deel ik de code met je.

groetjes,

Karin Keijzer Personal TrainingKarin Keijzer
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundige
-Natuurvoedingscoach
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach
-Acceptance Commitment Therapie coach

 

 

 

 

 

 

Groente pannenkoekjes

Groente pannenkoekjes

Groente pannenkoekjes Groente pannenkoekjes zijn ideaal om meer groente en dus ook meer vezels binnen te krijgen. Als je deze bij het ontbijt gebruikt, dan geef je je lichaam gelijk een goede start doordat het warm gerecht is. Je warmt je lichaam dus op en geeft het...

Lees meer
Koolraap, zoete aardappel met garnalen

Koolraap, zoete aardappel met garnalen

Koolraap, zoet aardappel en garnalen is een recept wat heel erg snel klaar is en binnen 5 minuten op je bord ligt. Maar bovendien is het heel gezond en je eet eens een keer wat anders. Koolraap bevat enorm veel, vitamine C, vezels en dus is heel erg goed voor je...

Lees meer
AIP Brownies

AIP Brownies

AIP Pompoen brownies The best pompoen brownies in town! En een stuk gezonder dan de varianten uit de winkel. Deze is namelijk gemaakt van pompoen en is vrij van gluten, melk, ei en ongeraffineerde suikers en bevat veel vezels en vitaminen. En... deze brownie is ook...

Lees meer