Overprikkeling en stress kunnen een scala aan lichamelijke en mentale klachten geven. Klachten als: vermoeidheid, darmklachten, een kort lontje, een verminderd libido, hersenmist, niet scherp kunnen zien, hoofdpijn, zere nek, etc. zijn niet normaal en vaak de oorzaak van een overprikkeld brein.
Wat kun je nou doen als je last hebt van overprikkeling en stress?
1. Zet je zelf op 1!
Het allerbelangrijkste. Zet jezelf op nummer 1. Maak tijd voor jezelf. We kunnen allemaal keihard werken, alle ballen proberen hoog te houden. Maak ruimte in je agenda en zet op bepaalde momenten een xxx in je agenda om tijd voor jezelf of je gezin in te plannen. En durf eens NEE te zeggen tegen mensen.
2. Doe wat je leuk vindt.
Ga vooral doen wat je leuk vindt. Dit kan een sport zijn, maar ook lekker in het zonnetje zitten, een leesboek lezen o.i.d. Richt je op de positieve dingen in het leven. Doe iets waar jij blij van wordt.
3. Meditatie
Meditatie zorgt voor minder overprikkeling, stress en angsten. Doordat jij minder overprikkeling en stress ervaart krijgt je zenuwstelsel rust en kun je rustiger reageren op allerlei prikkels. Het is bekend dat stress ontstekingen in je lichaam kan veroorzaken. Door te mediteren kunnen ontstekingen afnemen. Mediteren voor het slapen gaan geeft rust en dit zorgt er weer voor dat je makkelijker inslaapt en doorslaapt. Door beter te slapen voel jij je overdag weer beter. Je hebt meer energie en jen hebt minder de neiging om te gaan snacken. En dat laatste is ook wel fijn voor je gewicht.
4. Schrijf je gevoelens op
Door op te schrijven hoe jij je voelt ontdek je waar en wanneer je overprikkeld wordt en stress ervaart en waar je wel heel blij van wordt. Negatieve gedachten en gepieker zijn namelijk ingrediënten om overprikkeld te raken. Door alles op te schrijven krijg je een beter zicht op je positieve en negatieve gevoelens. Dit geeft rust in je hoofd en het maakt je bewust wat je zou moeten veranderen.
5. Gezond eten en drinken
Met gezonde voeding kun je invloed uitoefenen op de bacteriën in jouw darmen. Je darmen zijn ons tweede brein. Door gezond te eten en te drinken heb je de regie over jouw mentale en lichamelijke gezondheid en een overprikkeld zenuwstelsel.
Bij stress en een overprikkeld zenuwstelsel zijn de volgende vitaminen en mineralen erg belangrijk: Vitamine B, Vitamine C, zink, magnesium en omega 3. Bij stress heeft je lichaam deze vitaminen en mineralen heel hard nodig. Het lichaam geeft voorrang aan alle processen om te overleven, waardoor je een tekort creëert aan bepaalde vitaminen en mineralen. Het kan zijn dat er daardoor stofjes te kort zijn om goed te kunnen inslapen en doorslapen. Belangrijk om bij stress bovenstaande vitaminen en mineralen extra in te nemen door voeding en/of een supplement.
6. Detox
Belangrijk is om ook je lichaam te ontgiften van allerlei gifstoffen door een detox kuurtje te volgen. Hierdoor zal je merken dat je beter in je vel gaat zitten. En dit heeft weer een positieve invloed op je lichaam.
7. Digitale detox
De telefoon, laptop en televisie geven ons continue prikkels. We weten allemaal dat blauw licht ons lichaam triggert en invloed heeft op onze slaapkwaliteit. Zet alles eens even uit en ga bijv. eens een boek lezen. En als iemand je een appje stuurt bedenk dan, dat je niet gelijk hoeft te antwoorden. Doe dit op een moment dat het jou uitkomt.
8. Sporten
Ga sporten voor ontspanning. Doe wat je leuk vindt. Krachttraining daarin tegen kan ervoor zorgen dat jij je hormonen weer in balans krijgt en je gaat afvallen.
9. Wandelen
Naast sporten kun je gaan wandelen. Loop eens een natuurgebied in en ervaar de rust om je heen. Tijdens het lopen kun je bedenken wat je allemaal ziet of hoort. Zo wordt je bewust van de rust in de natuur. Loop net zo lang totdat jij rust in je hoofd ervaart en ineens bedenkt: he, ik sta uit. Ik denk nu eens aan helemaal niks. Makkelijk? Nee dat niet, dit kost tijd. Houd vol en geef niet op.
10. Ademhalingsoefeningen.
Een goede ademhaling bestaat uit 6-12 ademhalingen per minuut. Zit je daarboven, dan adem je dus te vaak. Belangrijk om een rustige ademhaling te hebben, want bij te vaak ademen creëer je onrust in je lichaam en kunnen er ziektes ontstaan. Wist je dat je bijv. astma kunt verbeteren door beter te gaan ademen?
Als je wilt weten hoe vaak jij ademt tel dan eens 1 minuut lang hoe vaak je ademt. Adem je te vaak dan heb je werk te doen om je ademhaling te verbeteren.
11. Kalmeer je nervus vagus
Er zijn oefeningen waarmee je je nervus vagus kan kalmeren. De nervus vagus is je 10e hersenzenuw of zwervende zenuw. Deze ontstaat vanuit je hersenen en heeft vele zijtakjes in je lichaam. De nervus vagus is een essentieel onderdeel van het autonome zenuwstelsel. In het bijzonder van het parasympatische deel van het zenuwstelsel, wat het lichaam in een toestand van rust en herstel brengt.
Neurien heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op je zenuwstelsel, je nervus vagus. Deze zenuw loopt door je buik, middenrif, longen, keel, binnenoor en gezichtsspieren, en oefent veel invloed uit op hoe je je voelt. Neuriën ontspant. Tijdens neurien en zingen maakt ons lichaam endorfines aan, kleine shotjes ‘geluksdrugs’ die ons een goed gevoel geven. Het vermindert ook aanmaak van het stresshormoon cortisol.
Soms helpt alles wat je gedaan hebt helemaal niet en ben je nog steeds overprikkeld. Het kan ook zijn dat je een trauma hebt doorgemaakt. Met lichaamsgerichte oefeningen kun je je lichaam kalmeren.
Symptomen van een slecht werkende nervus vagus zijn:
Hoofdpijn, rugpijn, pijn in de nek en schouders, slikproblemen, hese stem, bradycardie (trage hartfrequentie), flauwvallen, spijsverteringsproblemen, chronische vermoeidheid, migraine, vergeetachtigheid, neerslachtigheid, laaggradige ontsteking, brandend maagzuur, epilepsie, angst, depressie, burn-out.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Wil je weten welke ademhalingsoefeningen of nervus vagus oefeningen je kunt doen? Maak dan eens een afspraak voor een stress en burn-out coaching.
groetjes,
Karin Keijzer
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundige
-Natuurvoedingscoach
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach