Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Is brandnetelthee gezond?

24 mrt, 2023

Is brandnetelthee gezond?

Brandnetelthee? Als we aan brandnetels denken, denken we alleen maar aan die vervelende prikblaadjes waar je flink last van kunt hebben. Maar wist je dat brandnetelthee ook heel gezond is? Hieronder ga ik je daar meer over vertellen. Ik geloof heel erg in de geneeskracht van plantjes. Ze worden ook al eeuwenlang als geneesmiddel gebruikt. Het zijn dus echte superfoods!
Brandnetels helpen tegen allerlei kwaaltjes en helpen ook mee om alle giftige afvalstoffen uit ons lichaam te elimineren. Neem dus regelmatig een kopje brandnetelthee voor je gezondheid.

Maar waarom zijn ze dan zo gezond?
  • Ze bevatten veel vitaminen (vitamine A,B,C en K)
  • Ze zitten boordevol Mineralen (calcium, ijzer, magnesium, kalium, natrium en fosfor)
  • Alle essentiële aminozuren komen voor in de brandnetelplant. Dit zijn aminozuren, die je niet zelf kunt aanmaken en dus binnen moet krijgen via je voeding.
Ze bevatten goede vetten

Brandnetels zitten vol met goede vetten en hebben een perfecte verhouding tussen de omega 3 en omega 6 vetten. Daarom zijn ze ontstekingsremmend.

Er zitten veel enzymen in.

Brandnetels bevatten veel enzymen, die gunstig zijn voor je spijsvertering. Dus zet brandnetelthee in bij spijsverteringsklachten.

Polyfenolen en flavonoïden.

Polyfenolen zijn antioxidanten en helpen cellen in uw lichaam beschermen tegen schade door bijvoorbeeld zonlicht of luchtvervuiling.
Flavonoïden zijn natuurlijke bestanddelen van planten. Ze hebben een antioxidant werking, en geven kleur aan groenten en fruit.

Vocht afdrijvend

Brandnetels staan al langer bekend om een sterk vocht afdrijvende werking. Afvalstoffen worden dan sneller afgevoerd via onze urine. Als je vocht vasthoudt kun je last krijgen van je spieren en gewrichten. Neem dan eens een paar kopen brandnetelthee  en je zal merken dat je er minder last van krijgt.

Goed voor je immuunsysteem

Er zitten veel antioxidanten en vitamine C inbrandnetels. Hierdoor maak je je immuunsysteem sterker. Een sterk immuunsysteem verkleint de kans op ziekte en ontstekingen in je lichaam.

Helpt bij huidproblemen

Omdat brandnetels vol zitten met vitamine C en antioxidanten hebben ze ook een goede invloed op je huid. Heb je veel last van puistjes, acne of eczeem neem dan regelmatig een kopje brandnetelthee.

Een natuurlijke pijnstiller

Heb je last van pijn, hoofdpijn, auto-immuunziekten of heb je andere klachten? Neem dan met grote regelmaat een kopje brandnetelthee, want dit is een natuurlijke pijnstiller.

Helpt tegen hooikoorts

Als je brandnetelthee drinkt krijg je antihistamine binnen. Histamine kan een reactie in je lichaam veroorzaken, zoals jeukende ogen, een loopneus,  niezen, etc. Anti histamine zorgt ervoor dat je minder last krijgt van deze klachten.

Wanneer is het beter om geen brandnetelthee te drinken?

  • Het gebruik van brandnetels wordt sterk afgeraden aan zwangere vrouwen, aan vrouwen die borstvoeding geven en aan kinderen jonger dan twaalf jaar.
  • Bij nierproblemen is het niet zo handig om brandnetelthee te drinken, omdat brandnetelthee ervoor zorgt dat het vocht wordt afgedreven..
  • Als je bloedverdunners neemt moet je voorzichtig zijn met het gebruik van brandnetelthee. Er zit veel vitamine C in brandnetels. Vitamine K heeft een rol in de bloedstolling.
  • Als je teveel brandnetelthee drinkt kun je maag- en darmklachten krijgen. Dus als je veel thee drinkt wissel dan af tussen de verschillende soorten kruiden thee.

Wil je meer weten over natuurvoeding of ben je op zoek naar lekkere en gezonde recepten?
Kijk dan hier.
Naast personal training kun je bij mij ook terecht voor natuurvoedingsadvies.

Groetjes,

Karin KeijzerKarin Keijzer Personal Training
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundig
-Natuurvoedingscoach en darmtherapeut
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach
-Acceptance Commitment Therapie coach

 

Vegan pompoen cakejes met kaneel

Vegan pompoen cakejes met kaneel

Vegan pompoen cakejes met kaneel Deze vegan pompoen cakejes zijn gemaakt van pompoen en bakbananenmeel. Ideaal recept als je meer groente in je voeding wilt verwerken. Beiden hebben ontstekingsremmende eigenschappen en bevatten veel vezels. Bakbananenmeel is goed voor...

Lees meer
Groente pannenkoekjes

Groente pannenkoekjes

Groente pannenkoekjes zijn een ideale manier om meer groenten binnen te krijgen. Dit recept van de groente pannenkoekjes passen bij een(auto immuun) paleo dieet. Courgette bevat weinig koolhydraten, maar wel veel vezels. Bakbananenmeel is goed voor je darmflora, omdat...

Lees meer
De kracht van magnesium

De kracht van magnesium

De kracht van magnesium Magnesium is een ontzettend belangrijk en vooral een onmisbaar mineraal voor ons lichaam. Goede voedingsbronnen van magnesium. groene (blad)groenten: spinazie, broccoli, okra fruit: zoals bananen en appels allerlei soorten noten: in het...

Lees meer