‘Het regenboog dieet’
Als je mij al een tijdje volgt weet je dat ik niet geloof in diëten, maar dat ik mijn mensen adviseer een leefstijl aan te nemen, die je heel lang vol kunt houden en waar je je happy bij voelt. Maar ik geloof wel in het ‘regenboog dieet’. Dit is niets anders dan zoveel mogelijk kleuren groente en fruit eten per dag. Elke kleur heeft zijn specifieke gezondheidsvoordeel.
Hoe meer kleur je verwerkt in je voeding, hoe gezonder je eet. Belangrijk is om te variëren met kleur en met verschillende producten in eenzelfde kleur. Meer kleur op je bord zorgt voor meer smaak, maar ook tot een betere inname van vitamines en mineralen.
We onderscheiden de kleuren rood, geel, oranje, groen, paars/blauw en wit. Ik ga je vertellen wat die kleuren precies betekenen.
Rood
Het stofje lycopeen geeft de rode kleur aan voeding. Rode producten zijn rijk aan ijzer, ze verhogen het energieniveau, beschermen je cellen, het kan schadelijke effecten van UV stralen verminderen en bevatten veel kalium.
Rood fruit: bessen, aardbeien, frambozen, granaatappel, watermeloen, kersen, etc.
Rode groenten: Rode kool, bietjes, rode paprika, tomaten, radijsjes, rode appels, rabarber, rode linzen, rode uien, etc.
Oranje
Bètacaroteen geeft de kleur aan ons oranje voedsel. Oranje groenten en fruit zijn goed voor je spijsvertering, omdat ze rijk aan enzymen zijn. Ze bevatten veel vitaminen die je energie geven en helpen mee je immuunsysteem te versterken.
Oranje/geel fruit: mango’s, mandarijntjes, sinaasappels, perziken, nectarines, abrikozen.
Oranje/gele groente: wortels, pompoenen, zoete aardappel, oranje paprika.
Geel
In gele groenten zit ook veel bètacaroteen. Gele voeding helpen het lichaam vooral te ontgiften en zijn bondgenoten van je lever, galblaas, pancreas en milt. Daarnaast stimuleert geel voedsel ook het zenuwstelsel en de hersenen en zorgt gele voeding ook voor een goed humeur.
Geel fruit: bananen, citroenen, ananassen.
Gele groenten: mais, linzen, gele paprika.
Groen:
Groene groente en fruit zitten boordevol chlorofyl. Ze zijn een bron van oplosbare vezels, het reinigt het bloed van gifstoffen en bevordert de functie van het lymfestelsel. Ze helpen mee de bloeddruk en zuur-basen-balans te reguleren. Groene voeding zit vol calcium (voor sterke botten), ijzer (voor zuurstoftransport in je bloed) en foliumzuur. Bladgroen bevat ook veel magnesium.
Fruit: kiwi’s, groene appels, limoenen
Groenten: groene bladgroenten, avocado’s, courgette, erwten, bonen, broccoli, prei, groene paprika, munt en veel andere kruiden uit de tuin, peultjes, etc.
Blauw/paars
Blauwe en paarse voedingsmiddelen zitten vol met antioxidanten, ze verkoelen en kalmeren ons lichaam. Ze bevorderen de slaap.
Paars voedsel stimuleert de spirualiteit en helpt mee de innerlijke kennis en intuïtie te ontwikkelen.
Blauw/paars fruit: bosbessen, pruimen, blauwe druiven, rozijnen, zwarte kersen,bramen, taiberry’s, vijgen.
Blauw/paarse groente: aubergines, olijven
Wit
Witte voeding versterkt je immuunsysteem en beschermt je beter tegen ziektes, het verlaagd de bloeddruk.
Wit fruit: appel, peer
Witte groente: witlof, bloemkool, ui, knoflook, prei, asperge.
Nu je weet welke gezondheidsvoordelen de kleuren in je voeding hebben, probeer dan zoveel mogelijk te variëren om je zo optimaal fit te voelen.
Op zoek naar meer health blogs? Kijk dan hier.
Groetjes,
Karin Keijzer
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundig
-Natuurvoedingscoach en darmtherapeut
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach
-Acceptance Commitment Therapie coach
.