Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Het regenboog dieet

6 jun, 2023

‘Het regenboog dieet’

Als je mij al een tijdje volgt weet je dat ik niet geloof in diëten, maar dat ik mijn mensen adviseer een leefstijl aan te nemen, die je heel lang vol kunt houden en waar je je happy bij voelt. Maar ik geloof wel in het ‘regenboog dieet’.  Dit is niets anders dan zoveel mogelijk kleuren groente en fruit eten per dag. Elke kleur heeft zijn specifieke gezondheidsvoordeel.

Hoe meer kleur je verwerkt in je voeding, hoe gezonder je eet. Belangrijk is om te variëren met kleur en met verschillende producten in eenzelfde kleur. Meer kleur op je bord zorgt voor meer smaak, maar ook tot een betere inname van vitamines en mineralen.

We onderscheiden de kleuren rood, geel, oranje, groen, paars/blauw en wit. Ik ga je vertellen wat die kleuren precies betekenen.

Rood

Het stofje lycopeen geeft de rode kleur aan voeding. Rode producten zijn rijk aan ijzer, ze verhogen het energieniveau, beschermen je cellen, het kan schadelijke effecten van UV stralen verminderen en bevatten veel kalium.
Rood fruit: bessen, aardbeien, frambozen, granaatappel, watermeloen, kersen, etc.
Rode groenten: Rode kool, bietjes, rode paprika, tomaten, radijsjes, rode appels, rabarber, rode linzen, rode uien, etc.

Oranje

Bètacaroteen geeft de kleur aan ons oranje voedsel. Oranje groenten en fruit zijn goed voor je spijsvertering, omdat ze rijk aan enzymen zijn. Ze bevatten veel vitaminen die je energie geven en helpen mee je immuunsysteem te versterken.
Oranje/geel fruit: mango’s, mandarijntjes, sinaasappels, perziken, nectarines, abrikozen.
Oranje/gele groente: wortels, pompoenen, zoete aardappel, oranje paprika.

Geel

In gele groenten zit ook veel bètacaroteen. Gele voeding helpen het lichaam vooral te ontgiften en zijn bondgenoten van je lever, galblaas, pancreas en milt. Daarnaast stimuleert geel voedsel ook het zenuwstelsel en de hersenen en zorgt gele voeding ook voor een goed humeur.
Geel fruit: bananen, citroenen, ananassen.
Gele groenten: mais, linzen, gele paprika.

Groen:

Groene groente en fruit zitten boordevol chlorofyl. Ze zijn een bron van oplosbare vezels, het reinigt het bloed van gifstoffen en bevordert de functie van het lymfestelsel. Ze helpen mee de bloeddruk en zuur-basen-balans te reguleren. Groene voeding zit vol calcium (voor sterke botten), ijzer (voor zuurstoftransport in je bloed) en foliumzuur. Bladgroen bevat ook veel magnesium.
Fruit: kiwi’s, groene appels, limoenen
Groenten: groene bladgroenten, avocado’s, courgette, erwten, bonen, broccoli, prei, groene paprika, munt en veel andere kruiden uit de tuin, peultjes, etc.

Blauw/paars

Blauwe en paarse voedingsmiddelen zitten vol met antioxidanten, ze verkoelen en kalmeren ons lichaam. Ze bevorderen de slaap.
Paars voedsel stimuleert de spirualiteit en helpt mee de innerlijke kennis en intuïtie te ontwikkelen.
Blauw/paars fruit: bosbessen, pruimen, blauwe druiven, rozijnen, zwarte kersen,bramen, taiberry’s, vijgen.
Blauw/paarse groente: aubergines, olijven

Wit

Witte voeding versterkt je immuunsysteem en beschermt je beter tegen ziektes, het verlaagd de bloeddruk.
Wit fruit: appel, peer
Witte groente: witlof, bloemkool, ui, knoflook, prei, asperge.

Nu je weet welke gezondheidsvoordelen de kleuren in je voeding hebben, probeer dan zoveel mogelijk te variëren om je zo optimaal fit te voelen.

Op zoek naar meer health blogs? Kijk dan hier.

Groetjes,

Karin KeijzerKarin Keijzer Personal Training
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundig
-Natuurvoedingscoach en darmtherapeut
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach
-Acceptance Commitment Therapie coach

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groente pannenkoekjes

Groente pannenkoekjes

Groente pannenkoekjes Groente pannenkoekjes zijn ideaal om meer groente en dus ook meer vezels binnen te krijgen. Als je deze bij het ontbijt gebruikt, dan geef je je lichaam gelijk een goede start doordat het warm gerecht is. Je warmt je lichaam dus op en geeft het...

Lees meer
Koolraap, zoete aardappel met garnalen

Koolraap, zoete aardappel met garnalen

Koolraap, zoet aardappel en garnalen is een recept wat heel erg snel klaar is en binnen 5 minuten op je bord ligt. Maar bovendien is het heel gezond en je eet eens een keer wat anders. Koolraap bevat enorm veel, vitamine C, vezels en dus is heel erg goed voor je...

Lees meer
AIP Brownies

AIP Brownies

AIP Pompoen brownies The best pompoen brownies in town! En een stuk gezonder dan de varianten uit de winkel. Deze is namelijk gemaakt van pompoen en is vrij van gluten, melk, ei en ongeraffineerde suikers en bevat veel vezels en vitaminen. En... deze brownie is ook...

Lees meer