Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Het effect van kunstmatige zoetstoffen

15 jun, 2023

Het effect van kunstmatige zoetstoffen

Lees jij wel eens etiketten? Ben jij je bewust van wat je eet? Soms is het wel eens goed om te kijken welke stoffen er in een voedingsproduct zitten.

Als je wilt afvallen, kies je dan voor light en zero producten of juist niet?

Het feit dat je hier al over na moet denken geeft al aan dat je erg gehecht bent aan zoet eten en waarschijnlijk ook veel bewerkte voeding tot je neemt.
Light producten bevatten minder calorieën, maar kunnen ook nog teel calorieën bevatten en maar weinig andere nuttige voedingsstoffen. Alle light producten kun je niet helemaal met elkaar vergelijken. Dat is een beetje afhankelijk van de samenstelling van het product. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat mannen wel afvallen met light producten, maar dat dat helaas niet opgaat voor vrouwen.

Wat zijn kunstmatige zoetstoffen

In light producten, maar ook in zero producten zitten veel kunstmatige zoetstoffen. Voorbeelden van intensieve kunstmatige zoetstoffen zijn acesulfaam-K (Kalium), cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam.

Wat gebeurd er in je lichaam als je kunstmatige zoetstoffen binnen krijgt?

Als je producten met suiker eet of drinkt, zitten daar calorieën in. Die zorgen er op gegeven moment voor dat je stopt met eten of drinken. Dit gebeurd onder invloed van het hormoon leptine. Je lichaam geeft geen seintje om te stoppen bij inname van kunstmatige zoetstoffen. Die bevatten meestal geen calorieën. Je hersenen raken hierdoor in de war en geven ergens een signaal dat er iets niet helemaal klopt. Dat gebrek aan balans probeert je lichaam vervolgens te corrigeren door je hongerig te maken. Dit gebeurd onder invloed van het hormoon ghreline, want je hebt tenslotte nog niks gegeten. Hierdoor kan het zijn dat je dus teveel eet en dus alsnog aankomt in gewicht. 

Onderzoek naar kunstmatige zoetstoffen

Er is al veel beschreven over kunstmatige zoetstoffen. Aspartaam en Acessulfaam-K liggen zwaar onder de loep en er worden allerlei onderzoeken naar gedaan. Volgens de EFSA zijn de stoffen volledig goedgekeurd om te gebruiken in ons eten en drinken. Maar de eigenschappen en bijwerkingen zijn nog lang niet goed in kaart gebracht. De zoetstof wordt namelijk toegestaan, maar is niet grondig onderzocht.

We weten inmiddels al wel dat acesulfaam-K voor vervelende kwaaltjes zorgt, omdat het met de stof methyleenchloride wordt gemaakt. Zo zou je er onder andere hoofdpijn, misselijkheid, depressies en leverfalen van kunnen krijgen.

Wat we al wel weten is dat e-sulfaam en aspartaam de diversiteit in de darmflora verlagen.
Ook zijn deze kunstmatige zoetstoffen geassocieerd met bacteriele onbalans in de darmen.
Niet-calorische zoetstoffen verminderen de boterzuurproductie van de darmflora. Boterzuur zorgt voor meer goede bacteriën in de darm. Boterzuur lijkt de kans op het ontwikkelen van overgewicht te verlagen evenals de kans op het krijgen van darmkanker.
Bij onderzoek van muizen laat het een verhoogde ontstekingswaarde van de lever zien van saccharine.
Niet calorische zoetstoffen kunnen de irritatie van de darm verergeren bij mensen met een prikkelbaar darmsyndroom.

Nu je dit zo gelezen hebt begrijp je dat een kunstmatige zoetstoffen niet zo veilig lijken dan gedacht. Je kunt je ook afvragen of het handig is om deze stoffen in te nemen, gezien de bijwerkingen en het verstoren van je hormoonbalans.
Gebruik je het als doel om af te vallen, dan is het misschien beter om af te kicken van zoetigheid. Bouw dit langzaam af, zodat je de zoete smaak gaat ontwennen. Kies voor puur en onbewerkt eten.

Kun jij wel wat ondersteuning gebruiken bij het veranderen van je leefstijl? Neem dan even contact met me op.

Op zoek naar meer health blogs? Kijk dan hier.

Groetjes,

Karin KeijzerKarin Keijzer Personal Training
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundig
-Natuurvoedingscoach en darmtherapeut
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach
-Acceptance Commitment Therapie coach

Spitskool met nasigroenten en kip

Spitskool met nasigroenten en kip

Spitskool met nasigroenten en kip Spitskool met nasigroenten en kip is een heel makkelijk, maar zeker ook een gezond recept om te maken. Als je er een vegan variant van wilt maken, dan kun je de kip vervangen door bijvoorbeeld cashewnoten om zo toch genoeg eiwitten...

Lees meer
Wat is een lekkende darm?

Wat is een lekkende darm?

Wat is een lekkende darm? Wanneer je buik klachten ervaart kom je vaak de termen PDS tegen, maar ook de term lekkende darm. Over het laatste gaat deze blog. Wat is een lekkende darm? Hoe kom je aan een lekkende darm? En wat kun je eraan doen als je er last van hebt?...

Lees meer
Bloemkoolrijst met jackfruit en pindasaus

Bloemkoolrijst met jackfruit en pindasaus

Bloemkoolrijst met jackfruit en pindasaus Kook eens een bloemkoolrijst met jackfruit. Jackfruit is een Aziatische vrucht en heerlijk om direct uit de vrucht te eten, maar ook om te verwerken in warme gerechten. Rauwe jackfruit smaakt naar ananas, appel en mango....

Lees meer