Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Het effect van kunstmatige zoetstoffen

15 jun, 2023

Het effect van kunstmatige zoetstoffen

Lees jij wel eens etiketten? Ben jij je bewust van wat je eet? Soms is het wel eens goed om te kijken welke stoffen er in een voedingsproduct zitten.

Als je wilt afvallen, kies je dan voor light en zero producten of juist niet?

Het feit dat je hier al over na moet denken geeft al aan dat je erg gehecht bent aan zoet eten en waarschijnlijk ook veel bewerkte voeding tot je neemt.
Light producten bevatten minder calorieën, maar kunnen ook nog teel calorieën bevatten en maar weinig andere nuttige voedingsstoffen. Alle light producten kun je niet helemaal met elkaar vergelijken. Dat is een beetje afhankelijk van de samenstelling van het product. Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat mannen wel afvallen met light producten, maar dat dat helaas niet opgaat voor vrouwen.

Wat zijn kunstmatige zoetstoffen

In light producten, maar ook in zero producten zitten veel kunstmatige zoetstoffen. Voorbeelden van intensieve kunstmatige zoetstoffen zijn acesulfaam-K (Kalium), cyclamaat, saccharine, stevia en aspartaam.

Wat gebeurd er in je lichaam als je kunstmatige zoetstoffen binnen krijgt?

Als je producten met suiker eet of drinkt, zitten daar calorieën in. Die zorgen er op gegeven moment voor dat je stopt met eten of drinken. Dit gebeurd onder invloed van het hormoon leptine. Je lichaam geeft geen seintje om te stoppen bij inname van kunstmatige zoetstoffen. Die bevatten meestal geen calorieën. Je hersenen raken hierdoor in de war en geven ergens een signaal dat er iets niet helemaal klopt. Dat gebrek aan balans probeert je lichaam vervolgens te corrigeren door je hongerig te maken. Dit gebeurd onder invloed van het hormoon ghreline, want je hebt tenslotte nog niks gegeten. Hierdoor kan het zijn dat je dus teveel eet en dus alsnog aankomt in gewicht. 

Onderzoek naar kunstmatige zoetstoffen

Er is al veel beschreven over kunstmatige zoetstoffen. Aspartaam en Acessulfaam-K liggen zwaar onder de loep en er worden allerlei onderzoeken naar gedaan. Volgens de EFSA zijn de stoffen volledig goedgekeurd om te gebruiken in ons eten en drinken. Maar de eigenschappen en bijwerkingen zijn nog lang niet goed in kaart gebracht. De zoetstof wordt namelijk toegestaan, maar is niet grondig onderzocht.

We weten inmiddels al wel dat acesulfaam-K voor vervelende kwaaltjes zorgt, omdat het met de stof methyleenchloride wordt gemaakt. Zo zou je er onder andere hoofdpijn, misselijkheid, depressies en leverfalen van kunnen krijgen.

Wat we al wel weten is dat e-sulfaam en aspartaam de diversiteit in de darmflora verlagen.
Ook zijn deze kunstmatige zoetstoffen geassocieerd met bacteriele onbalans in de darmen.
Niet-calorische zoetstoffen verminderen de boterzuurproductie van de darmflora. Boterzuur zorgt voor meer goede bacteriën in de darm. Boterzuur lijkt de kans op het ontwikkelen van overgewicht te verlagen evenals de kans op het krijgen van darmkanker.
Bij onderzoek van muizen laat het een verhoogde ontstekingswaarde van de lever zien van saccharine.
Niet calorische zoetstoffen kunnen de irritatie van de darm verergeren bij mensen met een prikkelbaar darmsyndroom.

Nu je dit zo gelezen hebt begrijp je dat een kunstmatige zoetstoffen niet zo veilig lijken dan gedacht. Je kunt je ook afvragen of het handig is om deze stoffen in te nemen, gezien de bijwerkingen en het verstoren van je hormoonbalans.
Gebruik je het als doel om af te vallen, dan is het misschien beter om af te kicken van zoetigheid. Bouw dit langzaam af, zodat je de zoete smaak gaat ontwennen. Kies voor puur en onbewerkt eten.

Kun jij wel wat ondersteuning gebruiken bij het veranderen van je leefstijl? Neem dan even contact met me op.

Op zoek naar meer health blogs? Kijk dan hier.

Groetjes,

Karin KeijzerKarin Keijzer Personal Training
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundig
-Natuurvoedingscoach en darmtherapeut
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach
-Acceptance Commitment Therapie coach

Koolraap, zoete aardappel met garnalen

Koolraap, zoete aardappel met garnalen

Koolraap, zoet aardappel en garnalen is een recept wat heel erg snel klaar is en binnen 5 minuten op je bord ligt. Maar bovendien is het heel gezond en je eet eens een keer wat anders. Koolraap bevat enorm veel, vitamine C, vezels en dus is heel erg goed voor je...

Lees meer
AIP Brownies

AIP Brownies

AIP Pompoen brownies The best pompoen brownies in town! En een stuk gezonder dan de varianten uit de winkel. Deze is namelijk gemaakt van pompoen en is vrij van gluten, melk, ei en ongeraffineerde suikers en bevat veel vezels en vitaminen. En... deze brownie is ook...

Lees meer
Rijstnoedels met koolraap en garnalen

Rijstnoedels met koolraap en garnalen

Rijstnoedels met koolraap en garnalen is een recept wat heel erg snel klaar is en binnen 5 minuten op je bord ligt. Maar bovendien is het heel gezond en je eet eens een keer wat anders. Koolraap bevat enorm veel, vitamine C, vezels en dus is heel erg goed voor je...

Lees meer