Het leven draait om balans, dus zeker met Sinterklaas raad ik je aan om heerlijk te genieten van een stukje glutenvrije gevulde speculaas. En ik gun mensen met een glutenallergie het allerlekkerste stukje speculaas, i.p.v. die droge dingen uit de winkel, waar je iemand een gat mee in het hoofd kunt gooien. Dat kan namelijk veel beter. Deze gevulde speculaas is trouwens ook lactosevrij en eivrij te maken. Hoe fijn is dat?
Er zitten best wel wat calorieën in, dus geniet er van, maar wel met mate.
Wat heb je nodig voor de bodem en de topping?
- 150 gr glutenvrije havermeel
- 100 gr amandelmeel
- 80 gr plantaardige boter / roomboter. De wajang is lactosevrij.
- 75 gr kokosbloemsuiker
- 2 tl bakpoeder
- 2 eetl speculaaskruiden
- 1 snufje zout
- 1 ei of 50 gram suikervrije appelmoes
- amandelen of amandelschaafsel voor de topping
Wat heb je nodig voor de tussenlaag?
- 250 gr amandelspijs
- 25 ml water
Keukentools:
- een beslagkom
- een staafmixer
- vierkante bakvorm 16×16 cm
- spatel
- maatbeker
- een oven
- bakpapier
- kwastje
Hoe maak je het?
- Verwarm je oven voor op 170 graden.
- Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en pureer het goed door elkaar tot een glad beslag.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Verdeel de helft van het beslag. Doe de helft in de bakvorm, bewaar de andere helft voor de topping.
- Roer de spijs en het water door elkaar. Druk de spijs dan tegen de bodem aan.
- Pak de rest van het speculaasdeeg en maak daarvan de derde laag.
- Je kunt evt. de amandelen of amandelschaafsel in de derde laag drukken.
- bestrijk de bovenkant met een ei of met een beetje plantaardige melk.
- Laat de glutenvrije gevulde speculaas lekker afkoelen, snijd het in stukjes en geniet ervan.
- Eet smakelijk!!
Ben jij op zoek naar gezonde recepten of naar meer recepten zonder gluten, ei of lactose, kijk dan hier.