Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Vegan bananen bosbessen brood

20 okt, 2022

Dit vegan bananen bossen brood is gemaakt zonder gluten, zonder ei en dus puur plantaardig. Plantaardige voeding is makkelijker te verteren en geeft minder spijsverteringsklachten.
Dit recept past in een glutenvrij dieet en vegan paleo leefstijl.

Bananen zijn erg gezond en ze zitten boordevol vezels. Deze vezels zijn bijzondere oplosbare vezels die je cholesterol verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen.

Bananen beschermen het hart: het zijn echte kaliumbommetjes. Kalium is een mineraal dat van belang is voor de opbouw van sterke spieren en kalium helpt de bloeddruk te verlagen. Daarnaast bevatten bananen weinig zout. Ze helpen je beter te slapen, door het stofje tryptofaan dat er in zit.

Bananen zitten boordevol antioxidanten en broodnodige mineralen zoals riboflavine (vitamine B2), wat beschermt tegen bloedarmoede, staar en gebarsten lippen. Bovendien zorgt B2 voor een stralende huid. B2 is heel belangrijk voor het op peil houden van de energievoorraad van het lichaam en helpt ons bij het absorberen en activeren van andere gunstige vitaminen en mineralen.

Wat heb je nodig voor het bananen bosbessen brood?
  • 230 gram amandelmeel
  • 40 gram havervlokken
  • 2 theelepels ceylon kaneel of Pumpkin spice mix van Green Gypsie voor de extra bite.
  • 1,5 theelepel bakpoeder van Smaakt 
  • 50 gram kokosrasp
  • 2 handjes gemengde ongezouten / ongebrande noten
  • 2 a 3 bananen
  • 80 ml plantaardige mek (kokos, amandel of havermelk)
  • vanille poeder naar behoefte
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 80 gram blauwe bessen
Keukentools:
  • Beslagkom
  • theelepel
  • maatbeker
  • staafmixer
  • oven
  • oven cake schaal
  • bakpapier
Hoe maak je het?
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Pak een oven cake schaal leg er een vel bakpapier in.
  • Doe alle ingrediënten in een beslagkom en pureer met de staafmixer alles tot een glad beslag. Het beslag ziet er wat plakkerig uit.
  • Doe de kokosolie in de pan en laat het smelten. Doe de kokosolie bij de bakmix.
  • Voeg als laatste de bosbessen toe en roer dit even goed door het beslag.
  • Giet het beslag in de cake oven schaal en verdeel het goed.
  • Het brood mag 45 minuten in de oven voor een bruiningskuurtje.
  • Na 45 minuten controleer je of het brood gaar is door met een saté prikker in het bananenbrood te prikken. Als de saté prikker er nat uit komt, zet he het brood nog even een paar minuten terug in de oven.
  • Laat het brood afkoelen, voordat je het gaat opeten.
  • Eet smakelijk!

Heb je weinig tijd om goede te koken en te bakken, doe dan een paar plakjes in de vriezer. Zo heb je altijd lekkers en gezond in handen.

Variatie:
In plaats van bosbessen kun je ook 1 appel gebruiken.

Voor meer lekkere en gezonde recepten kijk hier.

Glutenvrije gevulde speculaas

Glutenvrije gevulde speculaas

Het leven draait om balans, dus zeker met Sinterklaas raad ik je aan om heerlijk te genieten van een stukje glutenvrije gevulde speculaas. En ik gun mensen met een glutenallergie het allerlekkerste stukje speculaas,  i.p.v. die droge dingen uit de winkel, waar je...

Lees meer
Glutenvrij speculaas taartje

Glutenvrij speculaas taartje

Doe eens gek. Start je dag eens met een gezond, glutenvrij  speculaas taartje. Je kunt dit taartje namelijk zo maken dat je het ook lactose- of eivrij kunt maken en daardoor is het geschikt voor iedereen. Bij dit taartje kies ik voor Zonnatura appelstroop of bio...

Lees meer