Sport – voeding – leefstijl

Karin’s Blog

Lees de meest recente titels, of kies uit een van de onderwerpen hieronder.

Courgette pannenkoekjes

7 sep, 2023

Courgette pannenkoekjes

Voor een gezonde darmflora moeten we genoeg vezels, vitaminen en mineralen eten. Bij vezels denken de meeste mensen vaak aan een boterham, maar wist je dat er in groente ook veel vezels zitten?
Dus start je dag eens met groente. Aangezien je elke dag wel 500 gram groente mag eten, is dit een mooie start van de dag met een hele courgette.

Groene groente en fruit zitten boordevol chlorofyl. Ze zijn een bron van oplosbare vezels, het reinigt het bloed van gifstoffen en bevordert de functie van het lymfestelsel. Ze helpen mee de bloeddruk en zuur-basen-balans te reguleren. Groene voeding zit vol calcium (voor sterke botten), ijzer (voor zuurstoftransport in je bloed) en foliumzuur. Bladgroen bevat ook veel magnesium. Wil je meer weten over de kleur van voeding en de gezondheidsvoordelen daarvan. Kijk dan hier.

Een courgette bevat veel mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en je bloedvaten. Ook bevatten ze vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn weer belangrijk voor je stofwisseling en je immuunsysteem. En… ze bevatten heel weinig koolhydraten.

Dit gerecht is glutenvrij, melkvrij en past in een (v)(p)egan leefstijl. De eieren kun je vervangen door plantaardige eieren. Voor de AIP (auto immuun protocol) leefstijl is het handig om te kijken of je tegen kerriepoeder kan. Vaak bevat kerriepoeder ook nog komijnzaad, fenegriekzaad en rode peper. Tijdens de eliminatiefase zijn deze dus niet toegestaan. Zoek daarvoor andere kruiden (zoals bijvoorbeeld basilicum, rozemarijn, oregano, bieslook), die wel zijn toegestaan. Bij de herintroductiefase kun je kerriepoeder evt. weer introduceren.

Wat heb je nodig? (4-6 mini pannenkoekjes)
 • 1 courgette
 • 2 eieren / 2 plantaardige eieren
 • 1 eetl kerriepoeder
 • 150 gr amandelmeel
 • 1 eetl olijfolie voor in de pan
 • evt. magere spekreepjes of kipfilet (niet vegan)
Keukentools:
 • een rasp
 • een pan
 • een bord
 • een spatel
 • een beslagkom
 • een schone theedoek
Hoe maak je het?
 1. Rasp 1 courgette in kleine stukjes.
 2. Dep de courgette met een schone theedoek droog.
 3. Doe de courgette in de beslagkom met de kerriepoeder, de eieren, amandelmeel en wat je verder nog wilt toevoegen.
 4. Verhit de pan met de olijfolie en bak de courgette pannenkoekjes op een middelhoge stand aan. Maak ze klein. Neem voor het bakken de tijd. Ze kunnen snel uit elkaar vallen als je ze te snel omdraait. Geduld is een schone zaak.
 5. Eet smakelijk!
 6. En zijn het er teveel, bewaar ze dan voor de volgende dag.

Voor meer lekkere en gezonde recepten kijk hier

Groetjes,

Karin KeijzerKarin Keijzer Personal Training
-Medische personal trainer
-Mobility en stability Performance trainer
-Zwanger en fit beweegdeskundig
-Natuurvoedingscoach en darmtherapeut
-Stress en burnout coach
-Hoogsensitiviteits coach
-Acceptance Commitment Therapie coach

Spitskool met nasigroenten en kip

Spitskool met nasigroenten en kip

Spitskool met nasigroenten en kip Spitskool met nasigroenten en kip is een heel makkelijk, maar zeker ook een gezond recept om te maken. Als je er een vegan variant van wilt maken, dan kun je de kip vervangen door bijvoorbeeld cashewnoten om zo toch genoeg eiwitten...

Lees meer
Wat is een lekkende darm?

Wat is een lekkende darm?

Wat is een lekkende darm? Wanneer je buik klachten ervaart kom je vaak de termen PDS tegen, maar ook de term lekkende darm. Over het laatste gaat deze blog. Wat is een lekkende darm? Hoe kom je aan een lekkende darm? En wat kun je eraan doen als je er last van hebt?...

Lees meer
Bloemkoolrijst met jackfruit en pindasaus

Bloemkoolrijst met jackfruit en pindasaus

Bloemkoolrijst met jackfruit en pindasaus Kook eens een bloemkoolrijst met jackfruit. Jackfruit is een Aziatische vrucht en heerlijk om direct uit de vrucht te eten, maar ook om te verwerken in warme gerechten. Rauwe jackfruit smaakt naar ananas, appel en mango....

Lees meer